Tasarımcı Olmak İçin Üniversite Şart mı?

sysuser

PREMİUM
Merhaba arkadaşlar, bugün tasarım dünyasına yeni adım atanların kafasını en çok kurcalayan sorulardan birini konuşacağız. “Üniversite okumadan tasarımcı olunur mu?” diye düşünen çok kişi var. Gelin bu konuyu net bir şekilde masaya yatıralım.

1) Üniversite Bir Yol… Ama Tek Yol Değil

Evet, üniversite tasarım temellerini öğrenmek için güzel bir ortam sunuyor: hocalar, atölyeler, ekip çalışmaları… Ama bu, mezun olmayanların tasarımcı olamayacağı anlamına gelmiyor. Sektörde tonla başarılı tasarımcı var ve çoğu tamamen kendi kendine öğrenmiş kişiler.

2) Portföy, Diplomanın Önüne Geçiyor

İşverenlerin %90’ı şuna bakıyor:
“Bana ne gösterebiliyorsun?”
Diploma CV’de güzel durur ama portföyün boşsa hiçbir işe yaramaz. Ürün ortaya koyan herkes bir adım öne çıkıyor.

3) İnternette Sınırsız Kaynak Var

Artık öğrenmek için üniversite şart değil. YouTube dersleri, online eğitimler, Udemy, Skillshare, Behance, Dribbble…
Düzenli çalışan biri, üniversitedeki eğitimi bile sollayacak seviyeye gelebiliyor.

4) Üniversitenin Artısı: Çevre ve Mentorluk

Tamamen yok sayamayız. Üniversite; bağlantı kurmak, yarışmalara katılmak, workshoplara dahil olmak gibi avantajlar sunuyor. Sektörde güçlü bir network, bazen teknik bilgiden bile daha değerli oluyor.

5) Sektör Artık “Kiminle Çalışırım?” Mantığında

Firmalar tasarımcıyı diploma üzerinden değil;

• üslup,
  • iletişim,
  • yaratıcılık,
  • iş çözme kabiliyeti
    gibi noktalardan değerlendiriyor. Bunlar üniversitede de öğrenilir, kendi başına da.

6) Sonuç: Üniversite Güzel Bir Destek, Zorunluluk Değil

Tasarıma tutkun biri için en kritik şey pratik yapmak, üretmek, trendleri takip etmek ve kendini sürekli geliştirmek. Diploma yok diye kimseyi kapıdan çevirmiyorlar; portföy konuşuyor, yetenek konuşuyor.

Arkadaşlar özetle, üniversite bu yolda bir avantajdır ama bir şart değildir. Kendi kendine çalışan, güçlü portföy oluşturan ve sürekli gelişen herkes sektörde kendine yer bulur.

Geri