sysuser
PREMİUM
Bilgisayarın başına geçtiniz, tam güç düğmesine basacaksınız ama o da ne? Kasadan ince, tiz bir elektronik cızırtı (Coil Whine veya Ark sesi) geliyor ve bilgisayar ne yaparsanız yapın tetiklemiyor. "Bilgisayarım yandı mı?" diye panik yapmadan önce bu rehbere göz atın. Rampage ve benzeri giriş seviyesi güç kaynaklarında bu durum genellikle ya bir kondansatör yorulması ya da basit bir kısa devre korumasıdır.
İşte adım adım yapmanız gerekenler:
İşte adım adım yapmanız gerekenler:
- Statik Elektriği Boşaltın: Bu en basit ama en etkili yöntemdir. Güç kablosunu PSU'dan çekin, kasanın arkasındaki şalteri kapatın ve güç düğmesine (Power) 10-15 saniye boyunca basılı tutun. Ardından kabloyu takıp tekrar deneyin.
- Cızırtının Kaynağını Bulun: Ses sadece bilgisayar kapalıyken geliyorsa, bu +5V Standby devresindeki bir bobin ağlamasıdır. Eğer ses bilgisayar açılmaya çalışırken geliyorsa, PSU içerisindeki bir röle takılı kalmış olabilir. Kulağınızı kasanın arkasına yaklaştırıp sesi dinleyin.
- Kısa Devre Kontrolü (Kağıt Ataş Testi - Riskli!): Eğer PSU'nun hala çalışıp çalışmadığını anlamak istiyorsanız, tüm kabloları anakarttan söküp 24-pin kablosundaki yeşil ve siyah kabloları bir ataş yardımıyla köprüleyin. PSU fanı dönmüyorsa ve hala cızırtı geliyorsa, PSU "emekli" olmuş demektir.
- Kablo Temassızlığı: Güç kaynağının prize giren kablosu gevşekse "ark" yapar ve cızırtıya benzer bir ses çıkarır. Farklı bir güç kablosuyla deneme yapın ve prizin topraklı olduğundan emin olun.
- Anakart Tetikleme Pinleri: Bazen sorun PSU'da değil, kasanın güç düğmesindedir. Anakart üzerindeki PWR_SW pinlerine bir tornavida ucuyla dokunarak (kısa devre yaptırarak) sistemi başlatmayı deneyin.