Bilgisayar Fan temizliği nasıl yapılır ?

Hamburg

Forum Üyesi
Bilgisayarın performansının düşmemesi ve o can sıkan fan sesinden kurtulman için net bir temizlik rehberi hazırladım. Fanlar tozla dolduğunda sistem ısınır, işlemci hızını düşürür ve "darboğaz" dediğimiz o olay başlar.

İşte adım adım fan temizliği operasyonu:

1. Hazırlık ve Güvenlik (Statik Elektrik Şakaya Gelmez)​

• Gücü Kes: Bilgisayarı tamamen kapat ve fişini çek. Laptop kullanıyorsan bataryayı çıkarabiliyorsan çıkar.
  • Statik Elektriği Boşalt: Kasayı açmadan önce vücudundaki elektriği atmak için bir metale dokun. Bileşenlere dokunurken çok dikkatli ol.

2. Kasayı / Arka Kapağı Açma​

• Masaüstü bilgisayarda yan paneli vidalarından sök.
  • Laptop kullanıyorsan arka kapağı ince uçlu tornavidayla dikkatlice aç. Vidaları kaybetmemek için bir kutuya koy, çünkü bazıları farklı boyutta olabilir.

3. Fanları Sabitleme (En Kritik Nokta!)​

• Fanları temizlerken asla kendi kendine deli gibi dönmesine izin verme. Fan motoru, dışarıdan gelen hava etkisiyle ters akım oluşturup anakarta zarar verebilir veya fanın rulmanlarını bozabilir.
  • Bir parmağınla ya da bir kürdanla fanın kanatlarını sabit tut.

4. Tozları Havaya Uçur​

• Basınçlı Hava: Bir hava kompresörü ya da kutulu basınçlı hava spreyi kullan. Havayı kısa kısa darbelerle (puff puff şeklinde) tut. Sürekli basarsan nem yapabilir.
  • Fön Makinesi: Eğer fön makinesi kullanacaksan mutlaka soğuk ayarda olmalı. Sıcak hava devre elemanlarına zarar verir.
  • Yumuşak Fırça: Yapışmış tozlar için temiz bir resim fırçası veya kullanılmamış bir diş fırçasıyla kanatların üzerinden geç.

5. Termal Macun Kontrolü (Pro Level)​

• Eğer bilgisayarın 1-2 yıldan fazladır temizlenmediyse sadece fanı temizlemek yetmeyebilir. İşlemci üzerindeki termal macun kurumuş olabilir. Hazır açmışken kaliteli bir termal macunla tazeleme yapmak, sıcaklığı 10-15 derece birden düşürür.

6. Kapatma ve Test​

• Her şeyin kuruduğundan ve yerine oturduğundan emin olduktan sonra kapağı kapat.
  • Bilgisayarı çalıştır ve bir sıcaklık takip programıyla (örneğin HWMonitor) değerleri kontrol et.

Geri