Ekran Kartı ve İşlemci Olmadan BIOS Nasıl Güncellenir? (BIOS Flashback Adımları)

sysuser

PREMİUM
Yeni bir sistem topladınız veya işlemcinizi yükselttiniz ama o da ne? Bilgisayar tetikliyor fakat görüntü gelmiyor. Muhtemelen anakartınız yeni nesil işlemcinizi tanımıyor ve BIOS güncellemesi istiyor. "Ama görüntü yok ki nasıl güncelleyeceğim?" diyorsanız sakin olun; anakartınızda BIOS Flashback özelliği varsa, ne ekran kartına ne işlemciye ne de RAM'e ihtiyacınız var!

Sadece bir USB bellek ve bir güç kaynağı ile bu işi nasıl halledeceğinizi adım adım anlatıyorum:

* Doğru BIOS Dosyasını İndirin: Başka bir bilgisayardan anakart üreticinizin sitesine gidin. Modelinizi tam olarak bulun (Örn: B550M-K mı yoksa B550M-Plus mı?) ve en güncel BIOS dosyasını indirin.

* Dosya Adını Değiştirin (Kritik Adım): İndirdiğiniz .CAP veya .BIN dosyasının adını anakartın istediği şekilde değiştirmeniz gerekir. (Örn: ASUS için Creative.ROM veya MSI için MSI.ROM). Çoğu üretici, klasörün içine bu işlemi otomatik yapan bir "Renamer" aracı koyar, onu mutlaka çalıştırın.

* USB Belleği Hazırlayın: USB belleğiniz mutlaka FAT32 formatında olmalı. Hazırladığınız (ismi değiştirilmiş) BIOS dosyasını USB'nin içine, hiçbir klasöre koymadan direkt kök dizine atın.

* Doğru USB Portunu Seçin: Anakartın arkasındaki girişlere bakın. Etrafı çerçevelenmiş veya yanında "BIOS" / "Flashback" yazan özel bir port göreceksiniz. USB'nizi sadece o porta takın.

* Gücü Verin ve Başlatın: Bilgisayarı açmanıza gerek yok, sadece PSU şalterinin açık olması yeterli. Anakart üzerindeki BIOS Flashback butonuna 3 saniye kadar basılı tutun. Bir ışık yanıp sönmeye başlayacak.

* Işığın Durmasını Bekleyin: Işık yanıp sönerken asla gücü kesmeyin! Bu işlem 3-8 dakika sürebilir. Işık tamamen söndüğünde veya sabit yanmaya başladığında (markaya göre değişir) işlem tamamdır.

USB belleğinizin kapasitesi ne kadar düşükse (Örn: 4GB veya 8GB) başarı şansınız o kadar artar. Bazı modern anakartlar 64GB+ ve USB 3.0/3.1 bellekleri "bootable" formatta oldukları için reddedebiliyor. Eski usul bir USB 2.0 bellek bu işin altın anahtarıdır. Teknoloji bazen sadelik sever!

Geri