Bilgisayar Açıldıktan 5-10 Dakika Sonra Donuyor ve İşlem Yapılamıyor Çözümü

sysuser

PREMİUM
Bilgisayarınızı açıyorsunuz, her şey normal görünüyor, hatta birkaç uygulamaya giriyorsunuz ama o da ne? Birkaç dakika sonra her şey ağırlaşmaya başlıyor, mouse imleci takılıyor ve sonunda hiçbir şeye tıklayamaz hale geliyorsunuz. "Sistem felci" dediğimiz bu durum genellikle donanımsal bir arızadan ziyade, arka planda sistemi sömüren bir "hayalet" işlemden kaynaklanır.

Gelin, bu tıkanıklığı adım adım açalım:

1. Hızlı Başlatma (Fast Startup) Özelliğini Kapatın: Windows'un bu özelliği bazen sürücüleri tam yükleyemez ve sistem açıldıktan sonra çakışmalara neden olur. Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin kısmından "Hızlı başlatmayı aç" tikini kaldırın ve sistemi yeniden başlatın.
  2. SFC ve DISM Komutlarını Çalıştırın:Windows sistem dosyalarınız bozulmuş olabilir. CMD'yi yönetici olarak açın ve şu komutları sırayla girin:
    • sfc /scannow
    • DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
  3. Disk Kullanımı %100 mü? (Görev Yöneticisi): Sistem donmadan hemen önce Ctrl + Shift + Esc ile Görev Yöneticisi'ni açın. Eğer Disk veya CPU kullanımı hiçbir sebep yokken %100 ise, Windows Update veya SysMain (Superfetch) servisi sistemi kilitliyor olabilir. Bu servisleri geçici olarak durdurup test edin.
  4. Sürücü Sürümü Geri Yükleme: Eğer bu sorun yeni bir güncelleme sonrası başladıysa, son yüklediğiniz sürücü (genellikle ekran kartı veya ağ sürücüsü) bellek sızıntısına (memory leak) neden oluyor olabilir. Aygıt Yöneticisi'nden ilgili sürücüye sağ tıklayıp "Sürücüye Geri Dön" deyin.
  5. Güvenli Modda Test Edin: Bilgisayarı Güvenli Modda başlatın. Eğer orada donma olmuyorsa, sorun kesinlikle bir yazılım veya sürücü kaynaklıdır. Üçüncü taraf antivirüsleri veya başlangıç uygulamalarını devre dışı bırakın.
(Bunu Unutmayın): Eğer yazılımsal her şeyi denediyseniz ve sorun devam ediyorsa, SSD/HDD sağlığınızı kontrol edin. Hard Disk Sentinel veya CrystalDiskInfo ile diskine bakın. "Current Pending Sector" sayısı artıyorsa, Windows diskin bozuk bir bölümüne veri yazmaya çalıştığı anda tüm sistemi beklemeye alıyor (I/O Wait) olabilir. Unutmayın, yorgun bir disk tüm sistemi durdurur!

Geri